Синдром на неспокойните крака

В тази статия:

Синдромът на неспокойните крака (СНК) е медицинско състояние, което представлява неволево нарушение, характеризиращо се с безпокойство и неприятно чувство в краката, което предизвиква неотложна необходимост от движение. Засяга както възрастни – жени и мъже, така и деца. Обикновено симптомите се появяват, когато човек е в покой или седнало положение.

Особености на синдрома на неспокойните крака

Ето някои от основните особености на синдрома на неспокойните крака:

 1. Неприятно чувство в краката. Страдащите описват усещанията като свързани с горещина, пъплене, лазене или треперене в крака.
 2. Неотложна нужда от движение. За облекчаване на неприятното чувство лицата изпитват силно желание да се движат. Обикновено те се измъкват от леглото или се преместват от седнало положение. Трудно си намират място.
 3. Влошаване в покой. Симптомите се задълбочават или се появяват само в ситуации на покой, като сън или по-дълготрайно седене.
 4. Наследствен фактор. Вероятно е синдромът на неспокойните крака да има генетична предразположеност и да се предава между поколенията в едно семейство.
 5. Влияние върху съня. Синдромът на неспокойните крака предизвика нарушения в съня, което води до умора и затруднения в концентрацията по време на дневните задачи.

Причини за синдрома на неспокойните крака

Причините за синдрома на неспокойните крака не са напълно изяснени. Въпреки това, се предполага, че съществува комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда, които могат да допринесат за развитието на синдрома. Ето някои от възможните причини:

 1. Генетика. Изследванията показват, че синдромът на неспокойните крака има наследствен компонент. Лицата, чиито близки роднини страдат от синдрома, имат по-голям риск от развитие на състоянието. Приблизително половината от случаите на СНК имат фамилна обремененост, което означава, че имат близки роднини, които също страдат от синдрома. Синдромът може да се развие във всяка възраст, но често се съобщава за поява на симптоми по-късно през детската или зряла възраст. Жените са по-склонни да развият СНК, особено по време на бременност или след менопаузата.
 2. Дисбаланс на химически вещества. Дисбалансът на някои химически вещества в мозъка, като например, допаминът, играе роля в развитието на синдрома. Допаминът е свързан с контролирането на движенията и усещанията.
 3. Неврологични проблеми. Има теории, че някои неврологични проблеми, като нарушения във функционирането на периферните нерви или възпалителни процеси в нервната система, могат да са причина за синдрома.
 4. Хронични заболявания. В някои случаи, синдромът на неспокойните крака може да се свърже с хронични заболявания като болест на Паркинсон, диабет или бъбречни проблеми. Изследванията показват, че има тенденция хората със СНК да страдат от тези съпътстващи заболявания.
 5. Нива на желязото. Някои изследвания показват свързаност между ниски нива на желязо в организма и синдрома на неспокойните крака. Желязото играе важна роля във функционирането на мозъка и нервната система.
 6. Емоционална травма. Някои изследвания демонстрират, че емоционалната травма, тормозът и насилието върху деца могат да бъдат свързани със синдрома на неспокойните крак или да допринесат за усилването на симптомите му. Тази хипотеза все още е предмет на научни изследвания.

Още разяснения

Синдромът на неспокойните крака е комплексно състояние и причините могат да бъдат много, както и да варират от индивид до индивид. Той се свързва с дисрегулация на невротрансмитера допамин в мозъка. Допаминът е химически вещество, което играе важна роля в предаването на сигнали между нервните клетки (невроните). Той е асоцииран с контролирането на движенията, настроението и усещанията.

Намалените нива на допамин или нарушенията в допаминовата функция могат да доведат до дисфункция в нервните пътища, които регулират движението и сензорните усещания.

Желязото и допаминът са свързани, тъй като желязото е необходимо за производството и функционирането на допамин в мозъка. Не всички хора с недостиг на желязо ще развият СНК, и не всички, страдащи от синдрома на неспокойните крака, имат недостиг на желязо. Взаимодействието между недостига на желязо и СНК е сложно и изисква допълнителни изследвания, за да се разберат механизмите и връзките между тях.

Лечение на синдрома на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака е хронично състояние и към момента няма доказано лечение за него. Въпреки това, съществуват различни методи за облекчаване на симптомите и управление на състоянието, които могат значително да подобрят качеството на живот на засегнатите лица.

 1. Лечение на основното заболяване. Ако СНК е вторично на друго състояние, като железодефицитна анемия или неврологично заболяване, лечението на основното заболяване може да доведе до облекчаване на симптомите на СНК.
 2. Промяна на животния начин. Избягването на фактори, които могат влошават симптомите, като консумацията на алкохол, никотин и кофеин, може да помогне. Редовните физически упражнения, релаксационни техники и подобряване на съня също могат да донесат полза.
 3. Фармакотерапия. В някои случаи, когато симптомите на СНК са тежки или силно влияят върху качеството на живот, лекарят може да препише определени лекарства, като допаминови агонисти, добавки с желязо или седативи, за да помогнат облекчаването на симптомите.

Ако се съмнявате, че вие или ваш близък страда от синдром на неспокойните крака, потърсете медицинска консултация от невролог. Той ще направи подробна оценка на симптомите и ще предостави необходимата помощ и лечение.