С какво майндфулнес подобрява живота?

В тази статия:

Под майндфулнес се разбира състоянието на осъзнатост и присъствие в настоящия момент, без съдене. Това е практика, която включва наблюдение на собствените мисли, чувства и телесни усещания по неосъждащ начин, често чрез медитация или други форми на умствена дисциплина. Доказано е, че осъзнатостта има много предимства, включително намаляне на стреса и тревожността, подобряване на емоционалната регулация и цялостното благосъстояние.

Откъде идва терминът „майндфулнес“?

„Майндфулнес“ произхожда от будистка традиция, която се нарича „сати“ на пали или „смрити“ на санскрит. Отнася се до способността да се поддържа осъзнатост в настоящия момент, да се осъзнават собствените мисли, чувства и телесни усещания, без осъждане.

Съвременната употреба на термина „майндфулнес“, като умствено състояние и практика, възниква през 70-те и 80-те години на миналия век с работата на Джон Кабат-Зин, американски професор по медицина, който разработва осемседмична програма, наречена „Намаляне на стреса чрез майндфулнес“ (Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR)).

Зин адаптира традиционните будистки практики за осъзнатост, за да създаде програма, която може да се преподава в модерния свят и да помага на хората да се справят със стреса, болката и болестите. Кабат-Зин популяризира термина „майндфулнес“ в западния свят чрез своите книги и учения, както и чрез програмата MBSR, която и в наши дни се използва широко в болници, клиники и офиси.

Оттогава майндфулнес се изучава от изследователи и терминът става по-често използван в областта на психологията, психиатрията и медицината. Установено е, че има положителен ефект върху психическото и физическото здраве, интегриран е в различни форми на терапия и много организации са го приели като метод за подобряване благосъстоянието на служителите.

Как майндфулнес подобрява живота?

Доказано е, че осъзнатостта има много ползи за хората, както физически, така и психически. Някои от предимствата включват:

 • Намаляне на стреса и безпокойството: Установено е, че практиките за майндфулнес са ефективни за намаляне симптомите на стрес и тревожност, като помагат на хората да осъзнаят и управляват по-добре своите мисли, чувства и телесни усещания.
 • Подобряване на емоционалната регулация: Чрез майндфулнес хората осъзнават емоциите си по-добре и имат възможност за по-уравновесена реакция към тях, отколкото да се чувстват претоварени от тях.
 • Подобряване на фокуса и вниманието: Майндфулнес може да подобри фокуса и вниманието чрез по-доброто осъзнаване на мислите, моментите на разсейване и връщането на вниманието към настоящия момент.
 • Подпомага цялостното благополучие: Майндфулнес подобрява живота на хората, тъй като им помага да развият по-голяма самоосъзнатост, да формират по-дълбоки връзки с другите и да намерят по-голям смисъл и цел в живота си.
 • Подобряване на физическото здраве: Редовното практикуване на майндфулнес може да помогне за понижаване на кръвното налягане, подобряване на съня и облекчаване на хроничната болка.

Начини за практикуване на майндфулнес

Има много различни начини за практикуване на осъзнатост и различните техники могат да работят в различна степен за различните хора. Ето няколко често срещани метода:

 • Медитация: Един от най-популярните и утвърдени методи за практикуване на осъзнатост е чрез медитация. Медитацията включва стоене в покой, фокус върху дишането и внимание към настоящия момент, докато умът се лута.
 • Йога: Йога е древна практика, която комбинира физическо движение с контрол върху дишането и майндфулнес. Това може да бъде чудесен начин да осъзнаете по-добре тялото си, да освободите напрежението и да премахнете стари блокажи.
 • Осъзнато дишане: Това е проста техника за осъзнатост, която включва обръщане на внимание върху самото усещане за дишане, като например да се наблюдава струйката въздух, която влиза и излиза през носа. Можете да практикувате осъзнато дишане на по-задълбочено ниво чрез медитация Анапана.
 • Осъзнато ходене: Тази техника включва обръщане на внимание върху усещанията при вървене, като усещането за натиск на краката върху земята, усещането за вятъра по кожата, гледките и звуците около вас.
 • Сканиране на тялото: Тази техника се практикува в легнало или седнало удобно положение, като се насочва вниманието към различни части на тялото, една по една, и забелязване на всички усещания, чувства или емоции, присъстващи там. (Такъв вид техника за медитация, например, е Випассана. Тя започва с фокусиране на съзнанието чрез Анапана. Практикуването на Випассана лекува психически и физически състояния, зависимости и др.)
 • Насочена визуализация: Тази техника включва използване на визуализация, за да си представите себе си на спокойно място, като плаж или гора, фокусиране върху звуците, гледките и ароматите на това място. (Чували сте израза „да се пренесеш на щастливото си място“.)
 • Медитация за любов и състрадание: Тази техника включва мълчаливо повтаряне на фрази с добри пожелания и състрадание към себе си и другите.

Най-добре е да експериментирате с различни техники и да намерите това, което работи най-успешно за вас.