12 идеи за почивния ден ако сте сами

Чудесно е, че имате почивен ден и искате да го използвате максимално! Задайте си въпроса „Кое е най-доброто, което мога да направя за себе си днес?“

Ето няколко предложения за неща, които можете да направите, ако няма на кого да се обадите или желаете да сте сами със себе си, за да прекарате удовлетворяващ ден, като вземете предвид прогнозата за времето и финансите си:

 1. Отидете сред природата. Възползвайте се от хубавото време и отидете на пешеходна разходка в близък парк или природен резерват. Прекарването на време в природата може да бъде освежаващо и успокояващо, и няма да ви струва нищо.
 2. Посетете местен музей или художествена галерия. Мнозина музеи предлагат намалена или дори безплатна входна такса в определени дни или за конкретни изложби. Можете да се потопите в изкуството, историята или науката, докато се наслаждавате на културен опит.
 3. Организирайте си пикник. Пригответе си лек обяд или закуска, намерете спокойно място в парка или край водата и се насладете на пикник сами със себе си. Това е ефективен начин да се отпуснете, прочетете книга, да наблюдавате хората или просто да се наслаждавате на природата.
 4. Направете туристическа пешеходна разходка. Изследвайте собствения си или близък до него град, като си създадете собствен маршрут за разходка. Изучете интересни забележителности, исторически места или архитектурни шедьоври и прекарайте деня, откривайки скрити съкровища. Бъдете турист и изследвайте.
 5. Станете доброволец и помагайте на другите. Обмислете възможността да прекарате почивния си ден, като помагате на обществото. Търсете местни каузи, които съответстват на вашите интереси, като помагате в хранителни банки, приюти за животни или общински градини. Вашият принос могат да бъдат задоволителни и изпълнени с благодарност. Със сигурност действа лековито на собствената самооценка.
 6. Насладете се на хоби или научете нещо ново. Използвайте този ден, за да се занимавате с хоби, което ви харесва, било то рисуване, писане, свирене на музикален инструмент или друго творческо занимание. Алтернативно, използвайте възможността да научите нещо ново онлайн, като нов език, кулинарна рецепта или умение, което ви интересува.

Ако вятърът прави пикника или посещението на плажа по-малко желателно, ето още няколко алтернативни идеи за почивния ви ден:

 1. Посетете местна библиотека или книжарница. Прекарайте деня около книги и изследвайте различни жанрове, които ви интересуват. Библиотеките и книжарниците често разполагат с удобни зони за сядане, където можете да се отпуснете и четете. Някои библиотеки също предлагат безплатни събития или работилници, така че проверете графика им, за да видите дали има нещо, което ви интересува.
 2. Направете панорамна разходка. Ако разполагате с автомобил, разгледайте околностите с панорамно шофиране, за да се насладите на красивите гледки, докато сте прегърнати от вятъра. Търсете близки панорамни маршрути, селски пътища или дори шофиране през национален парк.
 3. Изследвайте закрити атракции. Разгледайте закритите атракции във вашата област, като художествени галерии, музеи или закрити ботанически градини. Тези места обикновено имат входни такси, но струват си заради обогатяващите преживявания, които предлагат.
 4. Подарете си спа ден у дома. Създайте релаксиращо спа преживяване у дома. Направете дълга вана с етерични масла или бани за тяло, направете си самостоятелно лицево почистване и се насладете на самолечение като медитация или йога. Можете също да се насладите на добра книга или да гледате любими филми.
 5. Изпробвайте нова рецепта. Прекарайте деня, като експериментирате в кухнята и си приготвите вкусно ястие или опитате нова рецепта, която винаги сте искали да изпробвате. Готвенето може да бъде терапевтично, а накрая ще имате вкусен резултат, на който да се насладите.
 6. Занимавайте се със спорт или йога. Физическата активност може да помогне за намаляване на тревожността и повишаване на настроението. Ако обичате да се движите, разгледайте възможността да посетите близкия фитнес или да посетите час по йога. Ако предпочитате да останете вкъщи, има куп безплатни онлайн видеа за тренировка или йога сесии.

Помнете, че най-важното е да правите нещо, което ви радва и помага да се отпуснете. Вземете под внимание бюджета си, но не позволявайте финансовите притеснения да потиснат възможността за пълноценен ден. Ако няма на кого да се обадите, за да сподели почивния ден с вас, насладете се на удовлетворяващо време със себе си.

Усмихвайте се сами на себе си! Дори и да не ви се усмихва, опитайте, защото е доказано, че усмивката изгражда невронни пътища на щастие и е способна да ви изкара от депресия, фрийз и други „спрели“ състояния, които ви карат да се чувствате самотни, недостатъчни и нещастни.

Помнете, че ключът е да изберете дейности, които отговарят на вашите интереси и ви правят щастливи. Адаптирайте тези предложения според вашите предпочитания и наличните ресурси. Насладете се на почивния си ден!