Финансова тревожност: Как да променим убежденията си за парите?

В тази статия:

Тревожността от липсата на пари е заучена. Парите никога не липсват. Ние сме тези, които ги отблъскват чрез страха си. Този страх всъщност не е наш, а на нашите родители, приятели, познати, от новините по телевизията. Оказва се, че имаме тревожна връзка с пари, които са в изобилие и достъпни за всеки.

Когато човек е преживял недостиг на пари и още от ранна възраст е свидетел как тревогата се излъчва от всяка пора, мимика, дума, поза, енергията на всички в дома, когато този недостиг се съдържа във всяка ситуация, всеки разговор, всеки план или липсата на план, в него се програмира вярването, че винаги ще е така. Тази несигурност ни кара да наместваме личностите и хастарите си по нещо, което го няма, вместо да напаснем реалността си с това, което сме – могъщи, любящи централи за щастие и изобилие.

Децата, растящи в такава среда, освен че придобиват тревожност и страх във всяко отношение, свързано с пари, се превръщат в жертви на родителите си. От една страна се създават условия за парентификация (детето се превръща в родител на родителя, опитвайки се да го успокои и да се справи с проблем, който е всъщност задача на възрастния), от друга, децата се затварят за себе си и своите желания.

Те спират да искат от мама и татко и се въоръжават с мечти и закани колко успешни и богати ще станат. На тази крехка възраст, обаче, в реалност, която постоянно им натрапва в очите колко са малки и безпомощни, те нито могат да се справят със страха и чувствата си, нито имат някакъв лост, с който да променят нещата. Чувстват се в капан, в принуда да търпят години наред този хаос и тревога, без да имат избор.

изобилие от пари

Финансовата травма е реална

Капанът, в който се чувстваме, когато изпитваме недостиг на пари, е всъщност фрийз (от англ. freeze – отговор към стреса, при който тялото и мисленето се забавят), в който от деца сме свикнали да влизаме, т.е. чувстваме капана от детството си, а не настоящият момент. В настоящия момент винаги имаме избор, защото вече не сме деца и разполагаме с всичко необходимо, за да преодолеем недостига отвътре навън.

Връзката ни с парите има общо и със стила на привързване, защото парите са енергия, а където има енергия, има посока и взаимодействие с други, т.е. отношения. Ако имаме тревожен стил на привързване в отношенията, то вероятно сме по принцип тревожни личности и още по-вероятно имаме тревожно отношение и към парите. А отношенията ни с тях се диктуват предимно от собствената ни самооценка.

Колкото по-малко обичаме самите себе си, липсва ни увереност и се критикуваме, толкова по-малко вярваме, че парите имат място в живота ни. А всъщност наистина става въпрос за място – да освободиш старите, неработещи, негативни твърдения за себе си и да внедриш нови – всеки ден, малко по малко, докато промениш целия си майндсет, докато пренаредиш невронните си пътища по нов начин, докато цялото ти тяло и енергия се обновят и изпълнят с доверие към Вселената, към себе си, че каквото и да става, всичко е винаги наред.

Данни за финансовата тревожност в Европа

Възрастова групаПричина за финансова тревожностФинансова тревожност (%)ИзследванеИзточник и година
18-24Ниското ниво на доходи65%„Финансови аспекти на живота на младите в Европа“Европейска инвестиционна банка, 2020
25-34Задлъжнялост50%„Икономическото и финансовото положение на младите в Европа“Eurofound, 2019
35-44Нестабилност на работното място40%„Финансовата грамотност на работещите в Европа“Европейска инвестиционна банка, 2018
45-54Несигурност към пенсионното осигуряване55%„Европейските граждани и пенсиите“Eurobarometer,
2020
55-64Намалени доходи след пенсиониране60%„Европейските граждани и пенсиите“Eurobarometer, 2020
65+Високи разходи за здравеопазване45%„Здравето и стареенето в Европа“Евростат, 2021

Как да преодолеем страха си от парите?

Започни още днес с вътрешния си диалог. Когато плащаш нещо, си кажи наум:

Аз плащам сметките си с любов и благодарност и позволявам цялото изобилие на Вселената да нахлуе в живота ми!

Благодари за всяка възможност да извършваш толкова бърз обмен на енергия. Разполагаме със силата да създаваме и инвестираме пари, за да ги пренесем в бъдещето. И още по-хубаво – разполагаме със силата да помагаме чрез тях.

Създай позитивен вътрешен диалог с парите:

Да, в момента може и да не ги виждам, но те са тук около мен, навсякъде. Пълно е с тях в изобилие, за мен, за всички. Има изобилие от пари, което нахлува в живота ми във всяка една секунда. Има изобилие от много, много пари за мен. Има огромни суми с пари за мен. Аз се справям с лекота с огромни суми пари и не се страхувам от парите – нито, когато са много, нито, когато са малко.

Парите са енергия, която често има незабавен материален манифест в нашата реалност. Затова е толкова реален този проблем. – Виждаме веднага последствията от повечето транзакции и изглежда толкова трудно и важно, докато всъщност става въпрос за мироглед, за вяра, за енергия, за себеобич.

Когато създадем вътрешен мир по отношение на парите, станем ли едно с тях, а именно енергия на изобилие, значи се лекуваме, други сме вече, нищо не може да ни се опре, тогава вече сме наистина финансово свободни.