Какво е флашбек

В тази статия:

Какво е флашбек?

Флашбек е, когато спомените от минала травма нахлуят и превземат чувствата и усещанията в тялото ни. Понякога са толкова силни, че забравяме действителността, в която сме и се пренасяме изцяло в преживяното, все едно се случва в момента.

Наличието на флашбеци може да е симптом за Комплексно посттравматично стресово разстройство.

Когато разберем, че тези връщания съществуват и започнем да ги наблюдаваме, с времето свикваме да ги разпознаваме и да разбираме кой спомен ги е предизвикал. Това ни дава невероятната възможност да извадим наяве потиснати чувства и спомени, които да приемем и излекуваме.

Флашбекът може да бъде предизвикан от миризма, от тона на човека срещу нас, от конкретна ситуация, която наподобява стари неприятни моменти и др.  

Хората, които страдат от Комплексно посттравматично стресово разстройство, могат да живеят постоянно във флашбек, без да разбират моментните си състояния и какво ги предизвиква – с други думи – нямат представа защо постоянно се чувстват не на място, не в кожата си, депресирани, отчуждени, свръхреактивни.

Как да разберем, че сме във флашбек?

След като осъзнаем, че сме преживели травма (насилие, загуба на близък, инцидент, сексуален, емоционален, финансов или друг тормоз), трябва да имаме предвид, че е възможно да ни се случва да влизаме във флашбек.

По време на това състояние реакциите ни не са адекватни, нямат общо с истинската ни същност и начините, по които бихме реагирали при други условия.

Ако често реагирате прекалено на дадена ситуация и след като се успокоите, се чудите „защо казах това“ или „защо направих това“, е доста вероятно да сте били във флашбек.

Как да излезем от флашбек?

Ако осъзнаете, че сте във флашбек, се фокусирайте върху дишането си и усещанията в тялото си. В момента то ви атакува с коктейл от стресови хормони, които чисто физически не позволяват да промените начина си на мислене и чувстване.

Флашбекът е преди всичко телесно преживяване, породено от блокирана в тялото енергия (енергията от стари, необработени, отблъснати от нас самите чувства). Затова работете особено много с тялото по следните начини:

 1. Кажете си, че сте във флашбек. Обърнете внимание на всичките си сетива – какво виждате, какво чувате, какво помирисвате, какъв вкус усещате, почувствайте с ръцете си някакъв предмет и назовете усещанията – например гладка текстура, влажна повърхност, топло/студено, остро, тъпо и др.
 1. Започнете да наблюдавате дишането си. Стремете се издишванията да са по-дълги от вдишванията – например 2 такта вдишване и 4 такта издишване. Стремете се да синхронизирате тактовете с ударите на сърцето си. Практикувайте S.O.M.A. дишане – повече тук (EN).
 1. Станете прави и изтръскайте свободно тялото си, като започнете от главата, челюстта, раменете, ръцете, ханша, краката и после всички заедно. Представете си как кучетата се изтръскват след излизане от вода.

Изтръскването нормализира режима на работа на нервната система. В животинския свят при елен, който е преследван от хищник, след като спре на безопасно място, се наблюдават вълнообразни движения и потрепвания на кожата на врата, гърба, хълбоците и др. Той веднага „забравя“, че е бил в животозастрашаваща ситуация преди само миг.

По същия начин изтръскването действа и при хората, само че в резултат от развитието на лимбичния ни мозък, този инструмент за справяне е притъпен (за сметка на мисленето и емоциите).

Спортът и танците също успешно ни вадят от флашбек. Затова, усетите ли се, предприемете физическо действие, дори и да нямате никакво желание за това.

човек-във-флашбек
 1. Излезте на чист въздух, сред дървета, движете се, сменете обстановката. Движението ще размърда блокираната енергия и енергията от старото.
 1. Седнете на земята с кръстосани крака, за да заземите Муладхара чакрата (първата и основна чакра, която се намира в основата на гръбначния стълб). Заземете се. Ходете боси.
 1. Медитирайте. Седнете с изправен гръб (може и в легнало положение). Започнете да наблюдавате всички части на тялото – от върха на главата – до пръстите на краката. Наблюдавайте дишането, усещанията и мислите си. Не се ангажирайте с нито едно от тях, не реагирайте. Помнете, че всичко е временно и няма да е все така. Ако не успявате да се фокусирате или успокоите дотам, пуснете си водена медитация (EN).
 1. Посрещнете чувствата и усещанията си с отворени обятия, както бихте се отнесли към малко дете. Приемете ги. Те са потоци енергия, които преминават през вас и не бива да се задържат в тялото. Имате право на чувствата си. Без съдене, без самообвинения, без вина.
 1. Потопете лицето си в студена вода или вземете студен душ. Започнете с нормален, топъл душ. Преди да пуснете хладна/студена вода, дишайте бързо – равни и кратки вдишвания и издишвания. Може да раздвижите ръце – като бой с юмруци и да съчетаете с дишането. Пуснете студената вода и стойте там, колкото можете повече. В първите дни се задържайте по няколко секунди (например бройте до 10) и с всеки следващ ден увеличавайте. Направете го част от живота ви. Студената вода моментално ви връща в тялото и променя случващото се в него. Освен това повишава имунната система, лекува нервната система и успешно облекчава живота на хора с различни нервни и психични разстройства. Запознайте се с метода на Вим Хоф тук (EN).
 1. Обадете се на любим човек. Обадете се на психолог. Поговорете с някого. Когато сме във флашбек, не разсъждаваме трезво. Възможността да се отразим в друго човешко същество, което ни харесва, приема и обича, върши чудеса. Постоянно забравяме колко много любов носим, достатъчна не само за нас самите, но и за цялата Вселена. Любимите хора са, за да ни припомнят, че не трябва да правим нещо особено, за да „заслужим“ любов.
 1. Стимулирайте блуждаещия нерв чрез потупвания и пощипвания. Това е най-големият нерв в тялото ни, който постоянно сканира дали системите ни работят нормално и връща информация до мозъка. Вагусният нерв е тясно свързан с минали травми. От него зависи дали сме в симпатиков нервен режим (стресов) или сме спокойни.

Стимулацията му променя състоянието ни веднага. Ще останете изумени от резултата, особено ако сте постоянни. Следващия път, когато усетите, че сте във флашбек или най-малкото тревожни, влезте в YouTube и направете което и да е упражнение за вагален тон.

Пеенето на мантри и пеенето въобще също стимулират блуждаещия нерв. Обърнете внимание как много малки деца си пеят някаква мелодия или пък повтарят монотонно една и съща фраза/звук. Чисто инстиктивно те знаят как да се самоуспкояват.

 1. Слушайте музика, която се грижи за вибрацията ви. Това видео съчетава честоти за седемте чакри и балансира енергията.

Всички тези методи целят нашето „завръщане в тялото“, нормализиране на усещанията ни за самите себе си и смяна режима на работа на нервната система – от симпатиков към парасимпатиков (т.е. режима, в който се намираме, когато се храним и почиваме).

Как да предотвратим флашбек?

След като придобиете навика да разбирате кога сте във флашбек, ще развиете достатъчно бдителност към ситуациите и знаците, които издават неговата поява.

Понякога ни се струва, че флашбеците идват от нищото, но те имат ранни физически и емоционални прояви – внезпана смяна на настроението, усещане за налягане в гръдния кош, внезапно изпотяване и др.

Флашбеците могат да станат все по-натрапчиви и агресивни, ако не им обърнем внимание. Справянето с тях не е лесно. Инвестирането във фокус и усилия да ги различаваме е инвестиране в бъдещото ни здраве, спокойствие и нормалност. Работата със специалист може значително да подобри качеството на живота.