Сексуална анестезия - интимна двойка

В тази статия:

  • Какво е сексуална анестезия?
  • Фригидността и сексуалната анестезия
  • Кои са специфичните симптоми на сексуалната анестезия?
  • Лекува ли се сексуалната анестезия и как?
  • Може ли сексуалната анестезия да е причинена от минала травма?

Какво е сексуална анестезия?

Сексуалната анестезия е медицинско състояние, при което човек изпитва притъпяване или загуба на сексуалните усещания, липса на чувствителност и желание за полови контакти. Това състояние влияе на сексуалната възбуда, стимулация и оргазъм и може да бъде резултат от различни физически и психологически фактори, включително определени медицински състояния, лекарства и увреждане на нервите.

Фригидността и сексуалната анестезия

„Фригидност“ и „сексуална анестезия“ понякога се използват като синоними, за да опишат липсата на сексуално усещане или желание за отклик, но те не са съвсем едно и също нещо.

„Фригидност“ е остарял термин, който преди е бил използван, за да опише неспособността на жената да се възбуди сексуално или да получи оргазъм. Въпреки това терминът в наши дни се счита за проблематичен и стигматизиращ, тъй като предполага, че проблемът е в жената и не е свързан с други влияния, като проблеми във връзката, медицински състояния или психологически фактори.

„Сексуална анестезия“, от друга страна, е по-широк термин, който може да се прилага както за мъже, така и за жени, и се отнася до намаляване или загуба на сексуално усещане, чувствителност или желание за секс.

„Фригидност“ и „сексуална анестезия“ могат да се използват за описание на подобни симптоми, но терминът „сексуална анестезия“ е по-подходящ и по-всеобхватен, защото отчита, че сексуалните проблеми могат да засегнат хора от всички полове и да има различни причини за тях.

Кои са специфичните симптоми на сексуалната анестезия?

  1. Намалена сексуална възбуда, трудности при сексуално възбуждане, дори в ситуации, при които има външна полова стимулация.
  2. Понижени усещания в областта на гениталиите, което затруднява изпитването на удоволствие или оргазъм.
  3. Трудности при достигане на оргазъм, дори при адекватна сексуална стимулация.
  4. Намалено сексуално желание или интерес към полова активност.
  5. Болка или дискомфорт при сексуален контакт, което може допълнително да намали сексуалното усещане и удоволствие.

Тези симптоми могат да варират по интензивност и продължителност, като могат да бъдат и само моментни/временни.

Лекува ли се сексуалната анестезия и как?

Лечението на сексуалната анестезия зависи от основната причина за него. В някои случаи е временно и се разрешава от само себе си, докато в други може да изисква медицинско лечение или промени в начина на живот.

Например, ако причината е лекарство, преминаването към друго лекарство може да помогне за подобряване на сексуалните усещания. Ако причината е медицинско състояние, като диабет или увреждане на нервите, лечението на основния проблем може да повлияе положително.

В някои случаи, психологически фактори, като стрес, тревожност, депресия или минала травма в детството, могат да допринесат за появата на сексуална анестезия. Консултацията и терапията със специалист (психолог, сексолог, психиатър) могат да помогнат за справяне с тези проблеми и подобряване на сексуалната функция.

Подходът на специалистите може да включва когнитивно-поведенческа терапия, психотерапия или терапия за двойки. Те предоставят обучение и насоки за конкретни начини за подобряване на сексуалното усещане и удоволствие.

Друг подход, който повлиява благоприятно състоянието, е промяната в начина на живот. Намаляването на стреса, здравословната диета и редовни упражнения могат цялостно да подобрят здравето и половия живот.

Физиотерапията на тазовото дъно стимулира мускулния тонус и чувствителността в гениталната област, което води до повишаване на сексуалните функции. Работата с Муладхара (първа, базова или коренна) чакра увеличава притока на кръв, укрепва мускулите на тазовото дъно, повишава усещането за сигурност и емоционалното благосъстояние.

Упражнения за заземяване, като ходене бос сред природата, седеж със стъпала на земята, йога пози (поза на дървото – Vrikshasana, поза на воинa – Virabhadrasana и поза на детето – Balasana), упражнения за медитация и визуализация, които се фокусират върху коренната чакра и свързаните с нея чувства и енергии – всички те са отличен избор за самостоятелна работа на индивид, страдащ от сексуална анестезия.

Може ли сексуалната анестезия да е причинена от минала травма?

Травма в детството или по-зряла възраст, като насилие, пренебрегване или друго травматично събитие, може да има дълготрайни ефекти върху емоционалното и физическото благосъстояние на човека, включително сексуалното му здраве.

Често хората с травма преживяват отрицателни последствия върху сексуалната си функция, включително намалено сексуално усещане, чувствителност или липса на сексуално желание.

Травматичните преживявания могат да оформят негативни нагласи при сексуална активност.

За някои преживяването на травма може да доведе до прекъсване на връзката с телата им, което да затрудни изпитването на удоволствие или комфорт при физическа близост. Това е предпоставка за поява на сексуална анестезия или други сексуални дисфункции.

Ако сте наясно, че сте преживели травма и изпитвате симптоми на сексуална анестезия, е важно да потърсите помощ от лекар или специалист по психично/сексуално здраве. Те могат да помогнат при диагностицирането и лечението на медицински или психологически състояния, да осигурят подкрепа и ресурси за лекуване на травмата и последиците от нея.