Как да различим пасивно-агресивното поведение

В тази статия:

 • Какво означава да си пасивно-агресивен?
 • Как пасивно-агресивното поведение се отразява на взаимоотношенията?
 • Какви са причините за пасивно-агресивно поведение?
 • Как да се променим, ако проявяваме пасивно-агресивно поведение?

Какво означава да си пасивно-агресивен?

Пасивно-агресивното поведение се изразява в индиректната проява на негативни чувства, вместо тяхното директно адресиране. Това може да включва саркастично отношение, проектиране на вина, наказване чрез мълчание, фина враждебност чрез намеци и др. Пасивно-агресивното поведение може да бъде трудно за разпознаване и справяне, тъй като човекът, който се държи по този начин, отрича, че е разстроен или ядосан.

Как пасивно-агресивното поведение се отразява на взаимоотношенията?

Пасивно-агресивното поведение може да има отрицателно въздействие върху взаимоотношенията. Когато човек е пасивно-агресивен, се създава объркване и недоверие, тъй като истинските му чувства и намерения остават неясни. Това води до липса на комуникация и разбиране и може да затрудни разрешаването на конфликтите. Възможно е такова отношение да накара другия да се почувства разочарован, негодуващ и неуважен.

Често другият човек се научава да стъпва на пръсти около пасивно-агресивната личност, тъй като никога не е напълно сигурен какво мисли или чувства тя. Това би могло да направи връзката емоционално отдалечена и да затрудни поддържането на здрави и функционални отношения. В дългосрочен план пасивно-агресивното поведение подкопава доверието и интимността и води до разпадане на връзката.

Какви са причините за пасивно-агресивно поведение?

Има различни причини за пасивно-агресивно поведение. Някои от тях включват:

 • Страх от конфликт: Някои хора избягват директна конфронтация, защото се страхуват от потенциалните негативни последици, като спорове или отхвърляне. Те използват пасивно-агресивно поведение като начин да изразят индиректно чувствата си.
 • Трудности при изразяването на емоциите: Някои хора изпитват трудности при изразяването на емоциите си по здравословен и директен начин. Те използват пасивно-агресивно поведение като начин за общуване, без да се налага да обясняват как се чувстват, често защото самите те не различават какво точно изпитват.
 • Ниско самочувствие: Хората с ниска самооценка често използват пасивно-агресивно поведение като начин да се утвърдят и да запазят властта си в една връзка. Те смятат, че не са достойни за директна комуникация или че чувствата им няма да бъдат признати/отразени/валидирани.
 • Неразрешени минали проблеми: Пасивно-агресивното поведение може да произтича от неразрешени минали проблеми като травма от детството, малтретиране или пренебрегване.

Важно е да се отбележи, че пасивно-агресивното поведение е заучено и не е личностна черта. Хората с такива прояви могат да се научат, с помощта на терапия, консултиране или самопомощ, на по-здравословни начини за общуване и как да изразяват чувствата си.

Как да се променим, ако проявяваме пасивно-агресивно поведение?

Справянето с пасивно-агресивното поведение отнема време и усилия, но е постижимо с правилните инструменти и ресурси.

Ето няколко стъпки, които могат да помогнат:

 • Разпознайте и приемете поведението: Първата стъпка в лечението е да разпознаете и признаете, че имате пасивно-агресивно поведение. Това може да бъде трудно, тъй като включва изправяне пред трудни емоции и минали преживявания.
 • Научете се да изразявате себе си директно: Вместо да използвате пасивно-агресивно поведение, научете се да се изразявате директно, по здравословен и уверен начин. Това включва усвояване на комуникационни умения като активно слушане, поставяне на граници и ясно изразяване на вашите нужди и чувства.
 • Разберете основните причини: Опитайте се да разберете основните причини за вашето пасивно-агресивно поведение. Анализирайте миналите си преживявания и емоции, които може да са допринесли за развитието на това поведение.
 • Потърсете терапия или консултация: Психологът може да ви помогне да преодолеете основните причини за пасивно-агресивното поведение и да ви предостави инструменти и техники за подобряване на комуникацията и взаимоотношенията.
 • Практикувайте майндфулнес: Наблюдаването на самите себе си, медитацията, дишането и йогата може да ви помогнат да осъзнаете по-добре своите мисли, чувства и поведение. Значително ще ви помогнат да управлявате трудни емоции и да намалите стреса, който допринася за пасивно-агресивното поведение.
 • Бъдете търпеливи със себе си: Не забравяйте, че лекуването от пасивно-агресивното поведение отнема време и усилия и е важно да сте търпеливи и състрадателни към себе си през целия процес.

Промяната на поведението отнема време. Това не е процес за една нощ, но с търпение, практика и правилните ресурси можете да се научите на по-здравословни начини за общуване и как да изразявате себе си. Поставяйте единия крак след другия в посоката на вашето лекуване. След време ще осъзнаете, че сте извървяли дълъг път и вече не сте същите.