какво причинява стискане на зъбите и челюстта

В тази статия:

Случва ли се да осъзнаете, че често стискате зъбите (челюстта) си – и през деня, и през нощта?

Какви са причините за стискане на зъбите?

Стискането на челюстта, известно още като бруксизъм, може да бъде причинено от различни фактори, включително стрес и безпокойство, нарушения на съня, определени лекарства или неправилно подреждане на зъбите.

Стискането на челюстта и тревожността са тясно свързани, защото тревожността може да причини мускулно напрежение, което да доведе до стискане на зъбите. Когато човек е тревожен, тялото отделя хормони на стреса, като кортизол и адреналин, които карат мускулите на челюстта да се напрегнат.

Това мускулно напрежение може да доведе до стискане на челюстта, особено по време на периоди на продължителен стрес или тревожност. Освен това, някои хора развиват навик да стискат челюсти като начин за справяне с безпокойството, подобно на начина, по който други гризат ноктите си или дърпат/лапат косата си.

Как да се справим със стискането на зъбите и челюстта?

  1. Практикувайте техники за релаксация: Техники като дълбоко дишане, медитация и йога могат да помогнат за намаляване на стреса и мускулното напрежение, което причинява стягането на челюстта.
  2. Избягвайте провокациите: Опитайте се да определите какво активира безпокойство у вас и стискане на зъбите и избягвайте тези ситуации, ако е възможно.
  3. Дръжте челюстта си отпусната: Полагайте съзнателни усилия да поддържате челюстта си отпусната, особено когато се чувствате тревожни. Това може да включва практикуване на добра поза, избягване на дъвчене на нехранителни продукти (например дъвка) и избягване на отваряне на устата твърде широко.
  4. Поинтересувайте се от поливагалната теория, която разглежда превключването между режимите на нервната система – симпатиков (стресов режим) и парасимпатиков (свързан с почивка и възпроизводство). Стимулацията на вагус нерва може значително да подобри множество състояния, свързани с тревожност и нервни разстройства.
  5. Помислете за терапия: Терапевтът може да ви помогне да научите механизми за справяне, за да управлявате безпокойството, което причинява стискането на зъбите. Той също така ще ви помогне да идентифицирате и адресирате основните проблеми, които допринасят за вашата тревожност.
  6. Консултирайте се със стоматолог или лекар: Консултирайте се със специалист, за да изключите всякакви основни медицински състояния, които може да причиняват стискане на челюстта, и да обсъдите възможностите за лечение.

Важно е да се отбележи, че е добре да се обърне внимание на този проблем възможно най-скоро, след като го забележите, тъй като хроничното стискане на челюстта може да доведе до други проблеми като главоболие, увреждане на зъбите и нарушение на темпоро-мандибуларната става.

Стискането на челюстта може да е признак на отговорите към стреса „бий се или бягай“. Реакцията за борба или бягство е естествен отговор към ситуации, възприемани от мозъка като заплаха или опасност.

Когато е изправено пред заплаха, тялото освобождава хормони на стреса, като адреналин и кортизол, които подготвят тялото или да се бори със заплахата, или да избяга от нея. Тази реакция може да причини повишено мускулно напрежение, включително в челюстта, както и повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане.

Също така е възможно сковаността в челюстта да бъде свързана с реакцията на „замръзване“. Тя също е естествен отговор към заплахи или опасност, която се характеризира с усещане за парализиране, блокаж и невъзможност за реагиране. В този случай стискането на челюстта може да е всъщност опит на тялото да се защити, като се напрегне и обездвижи.

Самонаблюдението е винаги ключово за осъзнаването на шаблоните, които повтаряме в ума и поведението си, така че, едва след като придобием навика да проследяваме мислите, чувствата и усещанията в тялото си, може да се намери адекватно решение на проблема, който имаме.