какво е EMDR терапия

В тази статия:

 • Какво представлява EMDR терапията?
 • Каква е ролята на очите в EMDR терапията?
 • Фази на EMDR терапията
 • EMDR по време на разходка
 • Каква е връзката между бинауралната музика и EMDR?
 • Как въздейства EMDR на мозъка?
 • Има ли доказателства, че EMDR терапията наистина действа?

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) е психотерапевтична техника, разработена от психолога д-р Франсин Шапиро в края на 80-те години на миналия век. Това е форма на терапия, която се използва за лечение на психологическа травма и по-специално посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

По време на EMDR сесия терапевтът моли клиента да се съсредоточи върху травматичен спомен, като същевременно го стимулира билатерално (двустранно). Как става това? Това може да стане чрез различни методи, като проследяване на пръста на терапевта напред-назад с очи, слушане на редуващи се звуци в слушалките (напр. бинаурална музика) или чрез потупвания и почуквания по различни части на тялото.

Теорията на EMDR е, че двустранната стимулация помага за активиране на естествените лечебни процеси на мозъка, позволявайки травматичните спомени да бъдат обработвани и съхранявани по по-адаптивен начин. Клиентът се насърчава да остави мислите и емоциите си да протичат свободно, докато терапевтът осигурява подкрепа и насоки, ако е необходимо.

EMDR обикновено се използва като част от по-широк план за лечение на травма, а не като самостоятелна терапия.

Каква е ролята на очите в EMDR терапията?

EMDR терапията е свързана с очите, защото включва използването на двустранна стимулация. Точният механизъм, чрез който движенията на очите или други форми на двустранна стимулация помагат за намаляване на интензивността на травматичните спомени или тревожните мисли, все още не е напълно изяснен. Една теория предполага, че двустранната стимулация може да помогне за активиране на естествените адаптивни механизми на мозъка за обработка на информация, което да понижи емоционалната интензивност на травматичните спомени и да позволи по-адаптивно разрешаване на травмата.

Други теории предполагат, че ритмичният характер на движенията на очите или други форми на двустранна стимулация могат да помогнат за създаване на състояние на релаксация или спокойствие, което да улесни клиента да обработва по-ефективно травматичните спомени или тревожните мисли.

Терапията с EMDR включва и други компоненти, като идентифициране и насочване към негативни вярвания, свързани с травмата, и развиване на по-положителни и адаптивни вярвания, които да ги заменят.

EMDR терапията обикновено се състои от осем фази, които са:

 1. Сваляне на анамнеза: терапевтът събира информация за историята на клиента и текущите симптоми, за да разбере по-добре индивидуалните му нужди.
 2. Подготовка: терапевтът работи с клиента за разработване на стратегии за справяне и техники за релаксация, които могат да използват по време на терапевтичните сесии.
 3. Оценка: терапевтът помага на клиента да идентифицира специфични спомени или преживявания, които са свързани с неговите симптоми, и да работи с тях, за да зададе цел за терапията.
 4. Десенсибилизация: терапевтът използва двустранна стимулация, за да помогне на клиента да преработи травматичните спомени по по-адаптивен начин.
 5. Инсталация: терапевтът помага на клиента да засили положителните вярвания и нагласи за себе си и способността си да се справи с травмата.
 6. Сканиране на тялото: терапевтът води клиента през сканиране на тялото, за да му помогне да идентифицира всички останали физически усещания или дискомфорт, свързани с травмата.
 7. Заключение: терапевтът помага на клиента да разработи план за грижа за себе си и стратегии за справяне, които да използва между сесиите.
 8. Повторна оценка: терапевтът оценява напредъка на клиента и определя дали са необходими допълнителни сесии.

По време на целия терапевтичен процес терапевтът осигурява подкрепа и насоки на клиента, ако е необходимо, и работи с него, за да развие отношения на доверие и сътрудничество. Терапията може да включва няколко сесии за период от няколко месеца, в зависимост от индивидуалните нужди на клиента.

EMDR по време на разходка?

Една от формите на EMDR, наречена „Разходка и говорене“ или „Разходка и EMDR“, включва разходка навън, докато се провежда терапия с EMDR. Този подход може да бъде особено полезен за клиенти, на които им е трудно да седят неподвижни по време на традиционна терапевтична сесия или им е по-лесно да обработват емоции и мисли, докато са физически активни.

По време на EMDR сесия с „разходка и говорене“ терапевтът и клиентът обикновено се разхождат спокойно навън, докато клиентът се ангажира с двустранна стимулация, като например да се фокусира върху движенията на ръцете на терапевта или чрез слушане на редуващи се звуци на слушалки. Терапевтът може да използва и други техники, като насочена медитация или упражнения за внимание, за да помогне на клиента да се почувства по-заземен и присъстващ в момента.

Физическото движение и чистият въздух могат да бъдат полезни за много хора, тъй помагат за намаляване чувството на стрес и безпокойство и увеличат усещането за нормалност и благополучие. Освен това, времето сред природата действа успокояващо и дава чувство за безопасност, което е особено важно за клиенти, преживели травма.

Каква е връзката на бинауралната музика с EMDR?

Бинауралната музика е вид звукова терапия, която включва слушане на два различни тона, изсвирени с леко различаващи се честоти през слушалки, като всеки тон се възпроизвежда в различно ухо. Това създава слухова илюзия за единичен тон, който пулсира с честота, равна на разликата между двата тона.

Има някои изследвания, които предполагат, че бинауралната музика може да има терапевтични ползи, като намаляване на тревожността, подобряване на настроението и подобряване на когнитивната функция. Някои EMDR терапевти са включили бинаурална музика в своите сесии като начин за подобряване на двустранната стимулация, която е ключов компонент на EMDR терапията.

По време на EMDR сесия, която включва бинаурална музика, клиентът обикновено слуша музиката през слушалки, докато се фокусира върху травматичния спомен и участва в двустранната стимулация. Музиката може да помогне за създаването на по-завладяваща и релаксираща среда за клиента, което да улесни достъпа до травматичния спомен и неговата обработка.

Използването на бинаурална музика в EMDR терапията не е задължителен нейн компонен и не всички EMDR терапевти я използват.

Как въздейства EMDR на мозъка?

Точните механизми, по които работи EMDR терапията, не са напълно известни, но се смята, че влияе върху начина, по който травматичните спомени се съхраняват в мозъка.

Изследванията показват, че травмата може да наруши нормалната обработка на спомените, което ги кара да се съхраняват фрагментирано и неорганизирано. EMDR терапията може да помогне за реорганизирането на тези спомени и интегрирането им в нормалната памет на мозъка.

По време на EMDR терапията, двустранната стимулация, използвана във фазата на десенсибилизация на терапията, може да помогне за активиране на естествените механизми на мозъка за обработка, позволявайки травматичните спомени да бъдат преработени по по-адаптивен начин. Идеяата е да се намали емоционалната интензивност на спомените и свързаните с посттравматично стресово разстройство симптоми.

Проучвания, използващи техники за изобразяване на мозъка, са установили, че EMDR терапията повлиява върху активността в префронталния кортекс, който участва в емоционалната регулация и вземането на решения, както и в амигдалата, която участва в обработката на емоциите и страха. EMDR терапията може също така да засегне хипокампуса. Той участва в обработката на паметта, която е част в самореферентното мислене.

Точните невронни механизми на EMDR терапията все още се изучават и не са напълно изяснени.

Има ли доказателства, че EMDR терапията наистина действа?

EMDR терапията е широко проучена и има нарастващ набор от доказателства в нейна подкрепа. Тя е ефективна за намаляване на симптомите на посттравматично стресово разстройство и е сравнима по ефективност с други доказали се лечения като когнитивно-поведенческата терапия (CBT).

В допълнение към посттравматичното стресово разстройство, е установено, че EMDR терапията е ефективна при лечение на други разстройства, свързани с травма, като паническо разстройство, фобии и генерализирано тревожно разстройство.

Ползите от EMDR терапията могат да се поддържат в дългосрочен план, като много клиенти съобщават за продължаващо подобрение дори след края на терапията.

EMDR се понася добре от клиентите, с ниски нива на отпадане и малко докладвани неблагоприятни ефекти. Освен това, е рентабилна в сравнение с други лечения за посттравматично стресово разстройство, отчасти поради относително кратката си продължителност и висока ефективност.

Въпреки че има сериозни доказателства в подкрепа на ефективността на EMDR терапията, тя може да не е ефективна за всички и е важно да се работи с квалифициран и опитен терапевт, за да се определи най-подходящият план за лечение според индивидуалните нужди.