как да избера психолог

В тази статия:

Психичното здраве е от съществено значение за качеството на живот на всеки човек. Има ситуации, когато можем да се справим с предизвикателствата сами, но в други случаи е необходима намеса на специалист. Търсенето на подходящ психолог може да бъде сложно и дори плашещо, но това е важна стъпка към подобряване на психичното ни здраве. В тази статия ще разгледаме ключови фактори, които трябва да вземете предвид при избора на психолог.

1. Разберете вашите нужди

Първата стъпка е да разберете какви са вашите конкретни нужди. Имате ли проблеми с тревожност, депресия, семейни отношения или нещо друго?

Съществува разлика между консултиране и терапия. При консултирането се обръщаме към специалист за разрешаването на конкретен проблем. При психотерапията процесът е значително по-дълъг, тъй като се нанасят дълбоки промени в начина на мислене и сегментите на личността.

По-доброто разбиране за това какво искате да постигнете от срещите си с психолога ще ви помогне да изберете специалист, който има опит и експертиза в съответната област.

2. Търсете лицензирани професионалисти

Един от най-важните фактори е да се уверите, че избраният от вас психолог е лицензиран професионалист. За съжаление, към момента, в българското законодателство няма ясни регламенти кой може да провежда консултации и терапия. Налице са множество самозвани практици, които могат да бъдат дори опасни.

Лицензираните психолози са преминали през необходимата подготовка и обучение, за да предоставят качествени услуги. Това ви дава увереност, че работите с някой, който е компетентен и отговаря на определени стандарти.

3. Изследвайте техния опит и специализации

Разнообразието от психологични проблеми изисква специалисти с различни области на експертиза. При избора на психолог е важно да разгледате техния опит и специализации. Например, ако имате проблеми в семейните отношения, психолог със специализация в семейна терапия би бил подходящ избор.

Някои от професионалистите имат медицинско образование, срещат се също психолози, които са йога преподаватели и др. Колкото по-холистични познания има един психолог, толкова по-добре за пациента. Срещала съм превъзходни специалисти, които са дълбоко запознати и с психология, и със соматика, и с духовната същност на човек и не се придържат само към old-school Фройдистките теории.

Дипломите по стената в кабинета не са гаранция, че конкретният специалист е най-добрият за вас. Един психолог работи с личността си, така че освен образованието, житейския опит, състраданието и сърцето са сред основните му инструменти.

4. Взаимодействие и химия

Качеството на взаимодействието между вас и психолога е от съществено значение за успеха на терапията. Важно е мястото на сеансите да е на тихо и уединено място, където ще се чувствате спокойни да изразите всички мисли и емоции, които възникват по време на разговора.

Първата сесия често се използва за оценка на взаимодействието и усещането ви за комфорт. Не се притеснявайте да потърсите друг психолог, ако не усетите химия или удовлетворително взаимодействие с първия избран специалист.

Обикновено една среща не е достатъчна, за да заключите дали един психолог е подходящ за вас или не. Първата среща се състои в запознанство и въведение във вашата заявка. В повечето случаи пациентът смята, че заявката му е една, но психологът открива, че под нея има десетки слоеве с неосъзнати модели и проблеми, които изискват адресиране и дългосрочна работа.

При всички положения, ако чувствате, че професионалистът, който се предполага да ви чуе, разбере и помогне, всъщност ви съди, държи се подигравателно и арогантно, потърсете незабавно друг.

Въпреки че, преди и по време на една професионална практика, всеки психолог следва да се консултира със свой колега, който да му служи за коректив, има специалисти, които правят пренос на своите травми и проблеми с тези на пациента. Дори и казусите на клиента и психолога да резонират едни с други, един истински професионалист ще осъществява непрекъсната паралелна интроспекция на самия себе си, за да е максимално обективен и полезен.

5. Потърсете препоръки

Попитайте приятели, семейство или колеги за препоръки. Разгледайте отзиви в онлайн форуми и групи на социалните мрежи. Често хората, които са изживели подобни проблеми, могат да ви дадат ценни насоки за добри психолози. Това може да бъде добър начин да се намери специалист с доказан терапевтичен опит в дадената област, която ви засяга.

6. Уверете се във възможностите за гъвкавост

Гъвкавостта на психолога по отношение на графика и начина на провеждане на сесиите също е важен аспект. Някои психолози предлагат онлайн сесии или сесии извън работно време, което може да бъде изключително полезно, ако имате ограничено време или живеете на отдалечено място.

По отношение на онлайн консултирането, съм на мнение, че не е нито пълноценно, нито достатъчно. Възможна е комбинация със сесии на живо, но терапия изцяло онлайн не е препоръчителна.

В зависимост от казуса, който има нужда да бъде разрешен, до втората-третата среща психологът ще има приблизителна яснота от продължителността на терапията, както и от честотата, с която е необходимо да се провежда. Доверете се на неговата преценка, дори и да пожелае ежеседмични срещи от вас. Има случаи, които се нуждаят от интензивна работа.

В общия случай, една сесия на 10 дни или на 2 седмици е в рамките на нормалното, за да има последователност и ефект от терапията. Имайте предвид, че професионалистът е там, за да ви помогне да нанесете промени в навиците си, а това отнема постоянство и усилена работа от страна на пациента.

7. Проучете разнообразието и общата култура

Разнообразието и широката обща култура са важни аспекти при избора на психолог. Чувството за принадлежност и съпричастност може да бъде засилено, ако работите с психолог, който разбира и уважава особеностите в различните култури, етнически произход или сексуална ориентация.

Има множество специалисти, които са живели в други държави или имат клиничен или друг опит. Един психолог става още по-качествен специалист, когато е по-широко скроен, преживял е разнообразни събития и е имал досег с хора от различни среди.

8. Информирайте се за цената

Цената на психотерапията може да варира значително, в зависимост от локацията и опита на специалиста. Проучете предварително какви средства ще е необходимо да инвестирате, за да се уверите, че можете да си позволите терапевтичната подкрепа в дългосрочен план.

9. Не се отказвайте след първия опит

Ако първият психолог, когото изберете, не ви удовлетвори, не се отказвайте от помощта. Терапията е индивидуален процес и може да се наложи да опитате работа с няколко специалиста, докато откриете този, с когото се чувствате комфортно и ще работите успешно.

10. Изследвайте техниките и методите

Психолозите използват различни методи и техники за работа с клиентите си. Някои от тях се фокусират върху разговори, докато други прилагат арт терапия, когнитивно-поведенческа терапия, хипноза, EMDR и други. Преди да изберете психолог, проучете какви методи и техники предлага и дали те отговарят на вашите предпочитания и нужди. Може да се наложи да прочетете допълнително за всяка една от тях, за да добиете представа.

11. Споделете вашите цели и очаквания

Когато се свържете с психолог, бъдете открити относно вашите цели и очаквания. Разговорът за вашите цели ще помогне на психолога да изготви индивидуален план за терапията. Ако имате определени очаквания от терапията, като например укрепване на самочувствието или научаване на конкретни стратегии за справяне с тревожността, споделете ги с психолога.

12. Поддържайте открита комуникация

Ключов елемент във всяка терапия е откритата комуникация между вас и психолога. Не се срамувайте да споделите своите чувства и мисли. Доверието и честността в тези отношения са от съществено значение за постигането на напредък. Напомняйте си, че сте там за себе си. Инвестирате време и средства, за да подобрите начина си на живот.

Пациентите често цензурират заявката си поради опасения от това какво ще си помисли терапевтът или да не бъдат съдени. По време на терапията обикновено вървят две паралелни нива, в които човек се стреми да се представи в социално благоприятна светлина, а от друга страна предпочита да не извежда наяве дълбоките си преживявания, защото може дори да не допуска каква е ролята им в живота му. Позволете си уязвимост, за да извлечете максимална полза от терапията.

13. Оценете напредъка си

Процесът на терапия често отнема дълго време и усилия. Правете опити да оцените напредъка си и да обсъдите с психолога как се справяте с поставените цели. Ако усещате, че не ви помага или не ви направлява в желаната посока, не се колебайте да обсъдите тези съмнения с него или дори да потърсите друг специалист.

От друга страна, има пациенти, които се плашат от дълбочината на разкритията, които се случват в кабинета и у тях възникват негативни чувства към психолога, защото той е човекът, който ги провокира да рови в чернилката. Понякога това е причина за прекъсване на терапията или за смяна на специалиста. Дори и след смяна на психолога, при достигане на плашещата дълбочина, отново може да се стигне до същата задънена улица, именно защото пациентът поставя блокади и не желае да работи отвъд.

Финални думи

Изборът на подходящ психолог е важен и личен процес. Той включва няколко фактора, които трябва да бъдат балансирани, за да се осигури успешно лечение и подобрение на психичното здраве. Ако следвате тези насоки и сте нащрек при вземането на решение, увеличавате шансовете си да намерите психолога, който най-добре отговаря на вашите нужди и цели. Не се колебайте да инвестирате време и усилия в този процес, защото подкрепата от компетентен психолог може да има дългосрочни положителни последици върху вашия живот и благополучие.