Човешки-микробиом

В тази статия:

Човешкият микробиом е скрит и сложен свят от десетки хиляди микроорганизми, обитаващи нашето тяло. Неслучайно той е във фокуса на научното внимание напоследък. Този удивителен комплекс от бактерии, вируси, гъби и други микроби, живеещи в стомашно-чревния тракт, кожата и други тъкани, играе ключова роля за здравето.

С многобройните си функции, микробиомът влияе не само върху физическото състояние, но и върху психичния ни статус. Може би сте професионалист в областта на медицината, психологията или сте от другата страна – в страдание, търсейки нови начини да поддържате здравето си?

В тази статия ще проучим връзката между микробиома и автоимунните заболявания, алергии, поведенчески разстройства и дори психологически травми. Ще съчетаем научни доказателства и клиничен опит, за да се запознаем с изненадващите начини, по които микробиомът формира и управлява нашето здраве и благополучие.

Ти си това, с което се храниш.

Какво е човешки микробиом и защо е важен за здравето?

Микробиомът е изключително разнообразен и богат свят от микроорганизми, обитаващи телата ни. В него участват милиарди микроорганизми, съставени предимно от бактерии, но също така и вируси, гъби и паразити. Тази екосистема се намира в различни части на нашето тяло, като преобладаващата част се концентрира в стомашно-чревния тракт.

Микробите в този „микросвят“ са представени в изключително разнообразие. Смята се, че има над 10 000 различни видове бактерии в човешкия микробиом, а те се делят на стотици милиарди клетки. Такова огромно количество може да звучи страшничко, но ако погледнем телата си под микроскоп, там кипи от живот. Дори върху клепачите ни и върху скалповете ни живеят микроорганизми.

Този обширен асортимент е от съществено значение, тъй като различните видове бактерии изпълняват разнообразни функции. Колкото по-голямо е разнообразието от бактерии в екосистемата ни и колкото по-здравословен тип са, толкова по-добре се чувстваме.

Тези микроорганизми помагат за разграждането на храните, които консумираме, произвеждат витамини и други важни хранителни вещества. Те регулират имунната система, като предпазват тялото от инфекции и заболявания. Микробиомът влияе още и върху метаболизма, като помага за контролирането на телесното тегло и енергийния баланс.

Интересно е, че микробите не са в постоянен състав – те се обновяват и променят непрекъснато. Съдържанието на микробиома зависи от храната, лекарствата, емоционалното състояние, повишен стрес и други външни фактори.

Много фактори могат да нарушат баланса на микробиома, като лошата диета, антибиотици, тревожност и други. Те могат да доведат до различни проблеми, включително алергии, запек, и дори заболявания като депресия и диабет. Тази динамика показва, че можем да влияем върху здравето си чрез грижливо отношение към микробиома.

Микробиомът и глутеновата непоносимост

В миналото алергиите обикновено се свързваха със слаба имунна система или унаследеност. Последните научни изследвания, обаче, разкриват връзката между нашия микробиом и този сериозен здравословен проблем.

Въз основа на нови данни, се издига въпросът:

Как микробиомът влияе върху алергиите, и по-конкретно, върху най-широко проявените алергии, например, непоносимостта към глутен?

Микробите в чревния тракт участват активно в разграждането на храните, включително глутена, и могат да контролират нашата чувствителност към тях. Консумацията на глутен може да причини дълготрайни промени в микробиома, като, например, да намали количеството на голяма част от важни за здравето бактерии.

Глутенова-непоносимост

Глутенова непоносимост

80% от имунната система се влияе от състава на чревните бактерии и се свързва с дифузната лимфоидна чревна тъкан. Ако страдате от глутенова непоносимост, компонентите, на които глутенът се разгражда в червата, сигнализират на имунната система през лимфоидната тъкан и предизвикват имунен отговор чрез антитела.

Част от симптомите на изразената чувствителност към глутена са разстроен стомах, подут корем и често посещение на тоалетната. При глутеновата непоносимост нещата стават по-сериозни. Антителата, които атакуват разградените вещества от глутена, атакуват обратно ензима, който ги разгражда, наречен тъканна трансглутаминаза (tTG).

Тъканна трансглутаминаза

Проблемът се състои в това, че тъканата трансглутаминаза е отговорна за здравето на микровласинките в стените на червата. Те се грижат за усвояването на хранителни вещества от храната, докато тя преминава през червата, така че ако вашият tTG е атакуван, няма как да функционират както трябва.

Ако това продължи дълго време, микровласинките започват да се разпадат, съответно хранителните вещества не могат да се абсорбират правилно. В резултат се получават симптоми като недохранване, временен запек, диария и необяснима загуба на тегло.

Продължителната употреба на глутен може да причини трайно увреждане на чревната тъкан и да доведе до състояние, известно като „пропускливи черва“, при което от червата проблемът се разпростира върху целия организъм.

Глутенът може да накара клетките на червата да произвеждат протеин, наречен зонулин, който разрушава връзките между клетките, изграждащи стените на червата. Това означава, че всичко, което преминава през червата – микроби, хранителни частици, токсини и въпросните антитела – могат да навлязат в кръвопотока и оттам да се разпространят навсякъде в тялото.

След като попаднат в други части на организма, антителата ревностно атакуват всичко около тях, поради което при хората с глутенова непоносимост възникват здравословни проблеми, отразяващи се върху привидно нямащи общо с храненето органи, като щитовидната жлеза, кожата и дори мозъка.

Глутенът е само един от най-популярните алергени – пример за връзката на микробиома с алергиите и други заболявания. Стресът също може да предизвика пропускливи черва, затова, колкото по-информирани сте, толкова по-лесно можете да начертаете карта към вашето оптимално здраве.

Пропускливи черва

Пропускливите черва представляват състояние, при което стените на чревния тракт стават по-пропускливи от нормалното. Какви са най-честите причини за състоянието „пропускливи черва“?

Причини за пропускливи черва

  1. Лоша храна и диета. Приемът на обработени храни (полуфабрикати, десерти, чипсове, снаксове), големи количества захар, храни, съдържащи оцветители, подобрители и консерванти, може да наруши цялостта на чревния тракт.
  2. Стрес. Стресът и тревожността могат да се отразят негативно върху чревния тракт и да допринесат за пропускливостта на червата.
  3. Антибиотици. Употребата на антибиотици нарушава чревната екосистема и повишава риска от пропускливи черва. Неслучайно всеки лекар, заедно с антибиотиците, предписва и пробиотици.
  4. Нестабилен микробиом. Дисбаланс в микробиома може да увеличи пропускливостта на червата. Липсата или недостатъчен прием на пробиотици и пребиотици също увеличава дисбаланса.

Симптоми на пропускливите черва

Симптомите на пропускливите черва включват: храносмилателни проблеми, запек, умора, главоболие, замъглено съзнание и дори кожни раздразнения (уртикарии).

Лечение на пропускливи черва

  1. Здравословна диета. Необходимо е да се избягват обработени храни с консерванти и да се включват храни, богати на пробиотици и пребиотици, които подпомагат баланса на микробиома и намалят пропускливостта на червата.
  2. Управление на стреса. Майндфулнес и техники за управление на стреса, като йога и медитация, могат да бъдат полезни за цялостното оздравяване на организма, включително и на чревното здраве.
  3. Лечение на съпътстващи заболявания. Ако пропускливите черва са свързани с определени заболявания, като синдром на раздразнено черво (IBS), тяхното лечение може да помогне, но няма да е единственото достатъчно решение, без значителна промяна в начина на живот.

Пропускливите черва са комплексен проблем, и лечението им зависи от конкретния случай и факторите, които го предизвикват. Спазването на здравословен начин на живот и правилно хранене са основният лек за това състояние.

Предприемането на периодични фастове – въздържание от определена храна/съставка или хранене през определен, по-голям интервал от време (например, „16-8“ – 16 часа глад + 8 часа интервал за хранене), е отлична стратегия за възстановяване здравето на миркобиома и червата.

Добра идея е да се прави фаст от глутена, за определен период – поне 1-3 месеца, като се водят записки (дневник) с наблюдения как се отразява на общото състояние – начин на мислене, яснота на съзнанието, данни за алергизиране след определена храна, следене на стомашно-чревния статус и др.

Човешки-микробиом-психично-здраве

Микробиом и автоимунни заболявания

Микробиомът в стомашно-чревния тракт участва активно в регулирането на толерантността на имунната система към собствените клетки и тъкани. В здравия организъм имунната система е толерантна към себе си и не реагира агресивно срещу тях.

Микробиомът поддържа този баланс, като насочва имунната система да разпознава и реагира ефективно на чуждестранни агенти, но същевременно да не напада собствени клетки и тъкани.

Ако микробиомът бъде нарушен поради фактори като диета, антибиотици, стрес и други, може да настъпи нарушение в толерантността на имунната система и тя да насочи антитела срещу собствените си тъкани, като създаде предпоставка за развитие на автоимунни заболявания.

Хроничните възпалителни състояния са честа характеристика на множество автоимунни заболявания и увеличават риска от тяхното развитие. Нарушаването на микробиома може да попречи на регулацията на възпалителните отговори в организма, което да насочи имунната система към хронични възпалителни процеси.

Човешки микробиом и психично здраве

Наричат човешкия микробиом „втори мозък“, тъй като влияе не само върху физическото здраве, но и върху когнитивните и емоционални процеси на човек.

Микроорганизмите в стомашно-чревния тракт произвеждат невротрансмитери, като серотонин и GABA, които са ключови за регулацията на настроението и стресовите реакции. Тези химични сигнали играят важна роля в контролирането на мозъчната активност и емоционалната стабилност.

Хроничните възпаления в тялото често са психосоматични симптоми на депресия и тревожност. Специални нервни връзки между червата и мозъка, наречени „чревно-мозъчна ос“, предоставят механизъм, чрез който микробиомът комуникира с централната нервна система. Синдромът на раздразненото дебело черво (IBS), например, се корени в психиката на индивида, а не толкова в червата.

Потиснатите чувства, емоционални травми и невъзможността на човек да намери отдушник и решение на проблемите си, във времето водят до развитие на различни здравословни проблеми в организма. По правило, първа пострадва най-уязвимата за дадения индивид система или орган.

Независимо, че дадено заболяване е причинено от психологически проблем – неразрешен вътрешен конфликт, то следва да се третира не само от психолог, но и от медицински специалист в дадeната област. Психологическото състояние е също толкова важно и реално, колкото и болестната му проява.

Грижата за микробиома е средство за поддържане на оптимално здраве. Със своя богат свят от над 10 000 вида бактерии, той изпълнява редица ключови функции, включително поддържане на имунната система, регулиране на възпалителните процеси и производство на невротрансмитери, влияещи на настроението.

Цялостната промяна в начина ни живот, мислене и хранене са отлична стратегия за балансиране и оптимизиране на здравето ни.

*Тази статия има единствено информативна стойност. Преди да предприемете конкретен подход към хранене и/или лечение на дадено състояние, задължително се консултирайте със съответния здравен специалист.