Автоимунни заболявания

В тази статия:

Какво е автоимунно заболяване?

Автоимунните заболявания са група от хронични здравословни състояния, при които имунната система на организма напада собствените си клетки и тъкани. Те са сериозен медицински проблем и могат да засегнат различни органи и системи в тялото. Все повече изследвания доказват психосоматичната връзка на автоимунните състояния с психологически проблеми.

В тази статия ще разгледаме какво представляват автоимунните заболявания, какви са известните причини за тяхното възникване и как да водим здравословен начин на живот, за да намалим влиянието им върху качеството на живота ни.

1. Механизъм на автоимунните заболявания

В здравия организъм имунната система работи, като разпознава и унищожава вредните микроби и чужди вещества в тялото. В случай на автоимунно заболяване, тя загубва способността да разпознава собствените си клетки и тъкани като „собствени“ и ги атакува като „чужди“. Този дисбаланс в имунната система води до възпалителни процеси и увреждане на засегнатите органи.

2. Видове автоимунни заболявания

Открити са над 80 различни автоимунни заболявания и хронични състояния, които засягат различни системи и части от тялото. Някои от най-честите автоимунни заболявания включват:

 • Ревматоиден артрит – хронично възпалително състояние, което засяга ставите и води до болка, отоци и деформации на ставите.
 • Лупус – автоимунно заболяване, което засяга множество системи в организма, включително кожата, ставите и вътрешните органи. Проявава се в умора, сърбеж, обриви, болки в ставите и др.
 • Болест на Шегрен – хронично автоимунно състояние, при което имунната система атакува слъзните и слюнчените жлези, предизвиквайки сухота в устата и очите, сърбеж и възпаление.
 • Болест на Крон – възпалително заболяване на червата, което предизвиква болка, диария, загуба на тегло и др.
 • Болест на Хашимото – автоимунно състояние, при което имунната система унищожава тиреоидната (щитовидната) жлеза, водейки до намаляване на функцията й и симптоми като умора и увеличаване на теглото, дерматологични проблеми, депресия, проблеми със съня и др.
 • Болест на Грейвс – автоимунно състояние, засягащо тиреоидната жлеза, като води до прекомерна активност на жлезата, предизвиквайки симптоми като нервност, загуба на тегло, тремор на ръцете и др.
 • Склеродермия – рядко автоимунно състояние, характеризиращо се с уплътняване и втвърдяване на кожата и тъканите, както и с проблеми във вътрешните органи.
 • Псориазис – кожно състояние, при което кожата става червена, възпалена, със сухи и понякога болезнени плаки. Може да засегне цялото тяло.
 • Пернициозна анемия – автоимунно състояние, при което имунната система атакува клетките в стомашната стена, необходими за абсорбиране на витамин В12, като това води до анемия и други симптоми.
 • Тромбоцитопения – имунно заболяване, при което имунната система унищожава тромбоцитите. Това води до нарушения в кръвоснабдяването, които се проявяват като склонност към обилно кървене.
 • Цьолиакия – хронично автоимунно състояние, при което консумацията на глутен предизвиква увреждане на тънкото черво и проблеми с храносмилането.
 • Автоимунен хепатит – заболяване, при което имунната система атакува черния дроб, като предизвиква възпаление и увреждане на органа.
 • Дерматомиозит – рядко автоимунно заболяване, което засяга кожата и мускулите и се проявява чрез умора, липса на енергия и кожни обриви.
 • Васкулит – състояние, при което имунната система атакува кръвоносните съдове, като предизвиква възпаление и нарушаване на кръвоснабдяването на органите.
 • Миастения гравис – автоимунно състояние, при което имунната система атакува мускулите и предизвиква слабост и умора в мускулите.

Причини за автоимунните заболявания

Механизмите зад автоимунните заболявания не са напълно разбрани, но има няколко фактора, които се свързват с тяхното възникване.

1. Влияние на средата

Влиянието на средата, в която пребивава и се развива индивидът, играе основна роля в развитието на автоимунни заболявания. Излагането на инфекции, вируси и бактерии може да предизвика имунен отговор и да увеличи риска от автоимунни заболявания. Някои инфекции, като Епщайн-Бар вирус и цитомегаловирус, се свързват със заболявания като системен лупус еритематозус.

2. Психосоматика

Психосоматиката е област, която изучава връзката между ума и тялото. Много изследвания показват, че емоционалният статус и стресът имат дългосрочни последици за здравето, включително върху имунната система. Емоционален стрес предизвиква изменения в нивата на хормоните и цитокините, които регулират имунния отговор на организма.

Стресът се свързва с увеличен риск от развитие на автоимунни заболявания. Изследванията показват, че той може да наруши равновесието на имунната система, като увеличи възпалението и насочи имунния отговор към атака на собствени клетки и тъкани. Този процес увеличава шанса от развитие на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус и др.

Психосоматичните фактори, като депресия, тревожност и хроничен стрес, също играят важна роля в увеличаването на риска за автоимунни заболявания. Тези състояния могат да допринесат за дисбаланс в имунната система и да активират автоимунни механизми. Наличието на емоционални фактори влошава симптомите при вече диагностицирани автоимунни заболявания.

Връзката между психосоматиката и автоимунните заболявания е сложна и все още се изучава внимателно. Подходящият мениджмънт и лечение включва методи за управление на стреса и медикаменти, които могат да помогнат на пациентите с автоимунни заболявания да поддържат по-добро здраве и качество на живот.

3. Нарушения в имунната система

Дисфункцията на имунната система играе важна роля във възникването на автоимунни заболявания. Имунната система трябва да разпознава собствените си клетки и тъкани като „собствени“ и да атакува чуждите или потенциално опасни вещества. При автоимунните заболявания този механизъм е нарушен, така че имунната система атакува собствените си клетки, като предизвиква възпаление и увреждане на засегнатите органи.

Много често нарушенията в имунната система се дължат на алергени, приемани чрез храната, или други токсични вещества (например, алкохол, наркотици, медикаменти).

4. Хормонални фактори

Хормоналните промени могат да увеличат риска от автоимунни заболявания. Някои състояния, като системен лупус еритематозус и болест на Хашимото, се диагностицират по-често при жени в репродуктивна възраст, което подсказва връзката им с хормоналните промени.

5. Генетични мутации

Среща се рядко, но някои генетични мутации могат да предизвикат автоимунни заболявания. Този фактор играе по-голяма роля в някои конкретни видове автоимунни заболявания, но не е общо разпространен.

Примери за автоимунни заболявания, причинени от генетични мутации, са:

 • ревматоиден артрит,
 • системен лупус еритематозус,
 • диабет тип 1,
 • пернициозна анемия,
 • алопеция ареата и др.
Симптоми на автоимунните заболявания

Симптоми на автоимунните заболявания

Симптомите на автоимунните заболявания се различават в зависимост от конкретното заболяване и засегнатата част на тялото, но някои от най-общите признаци включват:

1. Умора и слабост

Умората и липсата на енергия са чести симптоми при много автоимунни заболявания. Те водят до изтощение и ограничения на ежедневните дейности на пациентите.

2. Болки в мускулите и ставите

Болките в мускулите и ставите са обичайни за автоимунните заболявания. Те могат да бъдат хронични и да се обострят през различни периоди, поради различни фактори, които допринасят за това.

3. Възпаление и оток

Възпалението и отокът на тъканите често са свързани с автоимунните заболявания. Проявяват се като зачервяване и подуване на засегнатите области.

4. Промени в кожата

Промените в кожата като сърбеж, уртикария, люспене, зачервяване и обриви могат да са индикатори за различни автоимунни заболявания като лупус и склеродермия.

5. Проблеми с храносмилането

Автоимунните заболявания често засягат храносмилателната система, като предизвикват симптоми като гадене, повръщане, кървене или диария.

6. Проблеми със сърцето и белите дробове

Някои автоимунни заболявания могат да засегнат сърцето и белите дробове, като се изразяват чрез сърдечни проблеми или дихателни затруднения.

Ако забележите подобни симптоми, които не са свързани с конкретно текущо състояние, е необходимо да се консултирате с лекар.

Диагностика на автоимунните заболявания

Правилната диагноза на автоимунните заболявания е от съществено значение, за да се предостави подходящо лечение и управление състоянието на пациента.

1. Симптоми и медицинска история

Първата стъпка при диагностицирането на автоимунно заболяване се състои в събирането на подробна медицинска история на пациента и изясняване на наличните симптоми. Автоимунните болести се проявяват с разнообразни клинични симптоми, като умора, болки в ставите, възпаление на кожата и други. Необходимо е пациентът да информира лекаря за всички симптоми, дискомфорт и проблеми, които изпитва.

2. Лабораторни изследвания

Лабораторните тестове са основен инструмент за диагностицирането на автоимунни заболявания. Един от основните тестове е изследване на кръвта и урината, като трябва да включват пълна кръвна картина, измерване нивата на различни антитела, възпалителни маркери (CRP), хормони (TAT, MAT) и др. Например, антинуклеарните антитела (ANA) се използват за откриване на системни възпалителни заболявания като лупус. Други тестове могат да включват изследване на белодробния маркер RF (ревматоиден фактор) или изследване на антитела към специфични органи или тъкани.

3. Имунологични тестове

Имунологичните изследвания са друг важен инструмент при диагностицирането на автоимунни заболявания. Те включват анализ на реакцията на имунната система към определени стимули. Например, тестовете за антитела към ДНК или цитоплазмените антинуклеарни антитела (c-ANCA) се използват за диагностициране на хронична васкулитна болест.

4. Биопсия

Понякога е необходимо да се извърши биопсия на засегнатата тъкан, за да се постави точна диагноза. Например, при ревматоиден артрит може да се извърши синовиална биопсия от синовиалната обвивка на ставите. Този метод помага да се потвърди диагнозата и да се изключат други възможни заболявания.

5. Клинична оценка и специфични тестове

Някои автоимунни заболявания могат да се диагностицират чрез специфични тестове и клинична оценка. Например, при болестта на Шегрен, специалистът може да използва тестове, за да оцени функцията на слъзния апарат и слюнчените жлези. При болестта на Крон, може да се използва колоноскопия и биопсия на тъканите на червата.

Диагнозата на автоимунни заболявания е сложен процес, който изисква сътрудничество между пациента и медицинските лица. Правилната диагноза е от съществено значение за началото на подходящо лечение и подобряване качеството на живот на пациентите.

Лечение и управление на автоимунните заболявания

Лечението на автоимунните заболявания цели да намали възпалението и да контролира атаките на имунната система. Човек се научава да живее с тези състояния и да води максимално щадящ за здравето лайфстайл, за да минимизира симптоматиката и последствията.

Лекарите често предписват имуномодулаторни лекарства, стероиди и противовъзпалителни препарати. Освен медикаментозното лечение, важна роля играе и поддръжката на здравословен начин на живот, като основното тук са правилното хранене, майндфулнеса и управлението на стреса.